Τα απίθανα νούμερα πίσω από τον Άγιο Βασίλη

   

Έρχονται Χριστούγεννα και ο Άγιος Βασίλης ετοιμάζεται για ακόμα ένα επικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο με το έλκηθρό του. Πόσες στάσεις πρέπει να κάνει; Σε πόση ώρα; Πόσο βαριά είναι τα παιχνίδια που κουβαλά; Και που βρίσκει τον χρόνο για μπισκότα και γάλα; Πάμε να ανακαλύψουμε!



Δύο μέρες έχουν μείνει για τα Χριστούγεννα, αύριο είναι η παραμονή και σε ένα μυστικό εργαστήρι, κάπου στον Βόρειο Πόλο, μερικές δεκάδες ξωτικά πρέπει να δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για το μαγικό ταξίδι που θα κάνει ο Άγιος Βασίλης, για να μοιράσει δώρα σε όλα τα φρόνημα παιδιά του κόσμου, στις 25 του Δεκέμβρη.

Η ιστορία λέει ότι ο Άγιος φοράει την κόκκινη φορεσιά του, γεμίζει τον μαγικό, χωρίς πάτο σάκο του με δισεκατομμύρια δώρα, ανεβαίνει στο έλκηθρο που σέρνουν 9 ιπτάμενοι τάρανδοι – Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράσνερ, Βίξεν, Κιούμπιτ, Κόμετ, Ντόνερ, Μπλίτζεν και Ρούντολφ – και με καύσιμο το πνεύμα των Χριστουγέννων, γυρίζει τη Γη, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, μέσα σε ένα βράδυ.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστέψουμε. Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε τη μαγεία του Άι Βασίλη; Αλλά λέμε να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τεράστιο άθλο του και να βρούμε τα νούμερα πίσω από τη χριστουγεννιάτικη μαγεία. Έτσι, για να δείξουμε πόσα απίστευτα μπορεί να καταφέρει. Φύγαμε!

1. Πόσες στάσεις πρέπει να κάνει ο Άγιος Βασίλης;




Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη. Μη βιαστείτε όμως να δώσετε αυτή την απάντηση στην ερώτηση. Όσο καλός και να είναι ο Άγιος, δε νομίζουμε να επισκέπτεται παιδιά από άλλες θρησκείες. Άρα, με δεδομένο ότι οι Χριστιανοί στη Γη υπολογίζονται στο 31,5%, ο αριθμός πέφτει στα 693 εκατομμύρια.

Και πάλι όμως, δεν είναι αυτή η σωστή απάντηση. Δεν είναι όλα τα παιδιά μοναχοπαίδια. Για την ακρίβεια, η μέση οικογένεια έχει δύο παιδιά. Επομένως, ο αγαπημένος Άγιος έχει να επισκεφθεί, χονδρικά, 346,5 εκατομμύρια σπίτια! Όσοι βιαστείτε να πείτε ότι υπάρχουν και άτακτα παιδιά, σημειώστε ότι υπολογίζουμε πως όλοι οι μικροί μας φίλοι ήταν φρόνιμοι φέτος. Το δικαιούνται.

2. Πόσα κιλά παιχνίδια κουβαλά στο έλκηθρο;




Κάποια παιδιά θα ζητήσουν μικρά δώρα, κάποια άλλα θα ζητήσουν μεγαλύτερα. Μια κούκλα μπορεί να ζυγίζει 500 γραμμάρια, ενώ ένα ποδήλατο μπορεί να φτάσει και τα 15 κιλά. Αλλά κάτι μας λέει ότι πολλά παιδιά, αυτά τα Χριστούγεννα, ζήτησαν μία από τις καινούριες παιχνιδοκονσόλες της Sony και της Microsoft.

Ας πούμε ότι το 50% ζήτησε μία τέτοια κονσόλα. Θα έχουμε 346,5 εκατομμύρια παιδιά (τα μισά του συνόλου) επί 3 κιλά (βάρος κονσόλας), σύνολο 1039,5 εκατομμύρια κιλά. Για το υπόλοιπο 50% και με βάση τα παραπάνω, υπολογίζουμε μέσο βάρος 7,75 κιλά. Επομένως 346,5 εκατομμύρια παιδιά επί 7,75 κιλά, σύνολο 2685,4 εκατομμύρια κιλά.
Γενικό σύνολο: 3,72 δισεκατομμύρια κιλά.

3. Πόσοι τάρανδοι θα χρειάζονταν για να τραβήξουν το έλκηθρο;




Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ρούντολφ και η παρέα του τα καταφέρνουν μια χαρά. Αλλά ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι 9 σωτήρες των Χριστουγέννων παίρνουν ρεπό για φέτος. Τότε είμαστε βέβαιοι ότι ο Άι Βασίλης θα επέλεγε τους καλύτερους ανάμεσα στους φυσιολογικούς ταράνδους. Δηλαδή, υγιείς αρσενικούς, στην ακμή τους.

Ένας τέτοιος τάρανδος μπορεί να τραβήξει μέχρι και δύο φορές το βάρος του. Και με δεδομένο ότι ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά, βρίσκουμε ότι μπορεί να τραβήξει 400 κιλά.
Όχι και τόσο εντυπωσιακό νούμερο, όταν έχει να κουβαλήσει το παραπάνω φορτίο. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι το έλκηθρο, οι τάρανδοι και ο Άγιος έχουν μηδενικό βάρος, χρειάζονται συνολικά 9 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ζώα.

4. Πόση ώρα έχει στη διάθεσή του;




Το γράψαμε και πιο πάνω: πιστεύουμε ότι ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει να αφήσει δώρα σε τόσα εκατομμύρια παιδιά, μέσα σε ένα μόνο βράδυ. Δηλαδή, σε κάτι λιγότερο από 10 ώρες. Και όμως, αν το καλοσκεφτείτε, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σαν σοφός Άγιος που είναι, ο Άι Βασίλης θα έχει σίγουρα σκεφτεί ότι κάποια πράγματα δουλεύουν υπέρ του.

Παραδείγματος χάρη, η διαφορά της ώρας από χώρα σε χώρα. Αν ακολουθεί την πορεία του ήλιου, ξεκινώντας από την ανατολή μόλις βραδιάσει και κινούμενος προς τη δύση, τότε ο Άγιος θα έχει στη διάθεσή του 36 ώρες …νύχτας μέχρι να ξημερώσει στον τελευταίο του προορισμό η μέρα! Τώρα, πώς θα ταιριάξει τα σπίτια με την παραπάνω πορεία, το αφήνουμε πάνω του.

5. Πόσο γρήγορα πρέπει να πετάει;




Κανονικά, για να βρούμε την ταχύτητα με την οποία κινείται ο Άγιος, θα έπρεπε να βρούμε την ακριβή τοποθεσία, πάνω στη σφαίρα της Γης, των 346,5 εκατομμυρίων σπιτιών που έχει να επισκεφθεί, ώστε να μπορέσουμε πρώτα να υπολογίσουμε τη συνολική απόσταση που έχει να καλύψει. Κομματάκι δύσκολο. Για τον λόγο αυτό, θα απλοποιήσουμε λίγο την κατάσταση.

Έτσι, υποθέτουμε ότι όλα τα σπίτια όπου θα σταματήσει ο Άγιος έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους και την ορίζουμε στα 5 χιλιόμετρα (κάποια χριστιανικά σπίτια είναι στην ίδια πολυκατοικία, κάποια απέχουν μεταξύ τους όσο απέχει η Αυστραλία από την Ευρώπη). Έπειτα, θεωρούμε ότι το έλκηθρο διατηρεί σταθερή ταχύτητα, ανεξάρτητα με τις στροφές που έχει να κάνει.

Τώρα, τα πράγματα είναι απλά. Πολλαπλασιάζουμε τα σπίτια με την απόσταση που ορίσαμε (λίγο αυθαίρετα, είναι η αλήθεια) και καταλήγουμε ότι η συνολική απόσταση που έχει να διανύσει ο Άγιος είναι 1,73 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Αφού έχει 36 ώρες στη διάθεσή του, κάθε ώρα πρέπει να καλύπτει 48,05 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ταχύτητα ελκήθρου: 49 εκατομμύρια χιλιόμετρα/ώρα!


Φυσικά, το παραπάνω, χωρίς να υπολογίζουμε πόση ώρα σταματάει σε κάθε σπίτι ο Άγιος. Αν το κάναμε, θα βλέπαμε ότι η αποστολή του είναι, ουσιαστικά, αδύνατη. Πώς να διαιρέσεις 36 ώρες σε 346,5 εκατομμύρια; Οπότε, μάλλον, έχει βρει τον τρόπο να παγώνει τον χρόνο. Έτσι εξηγείται και πού βρίσκει την ώρα να απολαμβάνει τα μπισκοτάκια και το γάλα που του αφήνουμε...

Επομένως, μην ανησυχείτε. Ο Άγιος Βασίλης δεν καταλαβαίνει ούτε από νούμερα ούτε από νόμους του ανθρώπινου κόσμου. Αν ήμαστε φρόνιμα παιδιά, θα βρει τον τρόπο να μας φέρει ό,τι δώρο ζητήσουμε. Χρειάζεται μόνο λίγη πίστη. Μην ξεχνάτε, το καύσιμό του είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων. Μην το αφήσουμε να σβήσει!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Πηγή: Pathfinder
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης
Εκτύπωση ανάρτησης ή δημιουργία Pdf ή αποστολή της με Email