Ντάμα

   





Η Ντάμα είναι ένα παιχνίδι που η ύπαρξή του πιθανολογείται πίσω στο 1300 μ.χ, ίσως και παλαιότερα. Είναι παιχνίδι στρατηγικής και οι κανόνες του είναι οι εξής:


1. Η ντάμα παίζεται από δύο παίκτες. Κάθε παίκτης ξεκινά το παιχνίδι με 12 πιόνια. (Συνήθως, ένα σετ από πιόνια είναι μαύρο και το άλλο άσπρο). Η βάση του παιχνιδιού που είναι τοποθετημένα τα πιόνια αποτελείται από 64 τετράγωνα, εναλλασόμενα σε 32 σκούρου χρώματος και 32 ανοιχτού χρώματος. Σε κάθε παίχτη είναι τοποθετημένα τα 12 πιόνια στα 12 πιο κοντινά του σκούρα τετράγωνα.

2. Τα μαύρα πιόνια παίζουν πρώτα. Μετά οι παίχτες εναλλάσουν τις κινήσεις τους.

3. Οι κινήσεις επιτρέπονται μόνο στα σκούρα τετράγωνα, έτσι κινούμε τα πιόνια διαγώνια και προς τον αντίπαλο.

4. Όταν δεν κάνουμε κίνηση με το πιόνι για να αιχμαλωτίσουμε τον αντίπαλο, μπορούμε να κινηθούμε μόνο ένα τετράγωνο.

5. Όταν κάνουμε κίνηση για να αιχμαλωτίσουμε τον αντίπαλο, το άλμα πάνω από το πιόνι του αντιπάλου κατευθύνει εμάς στο αμέσως επόμενο τετράγωνο. Πολλαπλά άλματα επιτρέπονται μόνο όταν μπορούμε να αιχμαλωτίσουμε περισσότερα από ένα αντίπαλα πιόνια.

6. Όταν ένα πιόνι αιχμαλωτίζεται, φεύγει από το παιχνίδι.



7. Αν ο παίχτης έχει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει πιόνι αντιπάλου δεν υπάρχει άλλη επιλογή - το άλμα πρέπει να γίνει. Αν έχει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει περισσότερα από ένα τότε ο παίχτης μπορεί να επιλέξει.

8. Στο παιχνίδι το πιόνι που ελέγχουμε όταν φτάνει στην τελευταία σειρά απέναντί μας (πρώτη σειρά του αντιπάλου) γίνεται βασιλιάς και εμφανίζεται πάνω του κορώνα.

9. Ο βασιλιάς κινείται όχι μόνο προς τα εμπρός όπως τα απλά πιόνια αλλά και προς τα πίσω.

10. Ο βασιλιάς μπορεί να συνδυάσει άλματα σε διάφορες κατευθύνσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω κάθε φορά. Τα απλά πιόνια μπορούν να αλλάζουν κατεύνθυνση διαγώνια στη διάρκεια πολλαπλής αιχμαλώτισης όμως πρέπει πάντα να κάνουν άλμα προς τα εμπρός (προς τον αντίπαλο).

11. Ο βασιλιάς μπορεί να αιχμαλωτιστεί όπως και τα κανονικά πιόνια.

12. Ένας παίκτης κερδίζει το παιχνίδι όταν ο αντίπαλος δεν μπορεί να κάνει κίνηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα πιόνια του αντιπάλου έχουν αιχμαλωτιστεί και φύγει από το παιχνίδι. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα πιόνια του αντιπάλου έχουν εγκλωβιστεί από δικά μας πιόνια ώστε δεν είναι δυνατή κίνηση του αντιπάλου.



(κλικ στις εικόνες για να παίξετε Ντάμα)

Πηγή: www.pame.gr/eforum/games-online


Εκτύπωση ανάρτησης ή δημιουργία Pdf ή αποστολή της με Email