Είμαστε τυχεροί που σήμερα γνωρίζουμε τόσα πολλά για τη φροντίδα των δοντιών.Τα παλιότερα χρόνια, όταν οι άνθρωποι ήθελαν να απαλλαγούν από ένα πονόδοντο, έπρεπε απλώς... να βγάλουν το δόντι.Τελικά έμαθαν ότι με το να καθαρίζουν και να φροντίζουν τα δόντια τους μπορούσαν να αποφύγουν πολλές δυσάρεστες συνέπειες...
Το βούρτσισμα των δοντιών έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ο Αμερικανικός στρατός έδινε σε όλους τους στρατιώτες οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες για να μάθουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές τη μέρα. Η οδοντόπαστα δεν ήταν πάντα σε μορφή κρέμας, ούτε προσέφερε πάντα σίγουρη προστασία, αλλά σκοπός ήταν η εκμάθηση της στοματικής υγιεινής.
Αρκετά παλιότερα χρησιμοποιούσαν κιμωλία, κάρβουνο, στάχτη, χυμό λεμονιού ή καπνό ανακατεμένο με μέλι και διάφορα άλλα γιατροσόφια. Οι αρχαίο Αιγύπτιοι, κατά το 3.000 π.Χ, παρασκεύαζαν μια σκόνη από τριμμένη οπλή βοδιών, μύρο, τσόφλι αυγού και ελαφρόπετρα. Αργότερα, στην Ελλάδα και τη Ρώμη, χρησιμοποιούσαν σκόνη από κοχύλια και κόκκαλα. Οι Κινέζοι, για να βελτιώσουν τη γεύση, πρόσθεταν στη σκόνη, τζίνσενγκ και αιθέρια έλαια, και έφτιαχναν μια πάστα σε βαζάκια.
Δεν ήταν παρά το 1873, που εμφανίστηκαν τα πρώτα σωληνάρια, που μπορούσε κάποιος να πιέσει και να βάλει την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα του, φτιαγμένα από μόλυβδο ενώ το 1914 προστέθηκε και το φθόριο, το πιο σημαντικό συστατικό μέχρι σήμερα. Παράλληλα, επειδή ο μόλυβδος φαίνεται να περνάει μέσα στην οδοντόκρεμα, εμφανίστηκαν τα πρώτα πλαστικά σωληνάρια, που αντικαθιστούν οριστικά τα προηγούμενα. Η οδοντόκρεμα φθορίου παγιώθηκε ως η καταλληλότερη γύρω στο 1960. Από τότε πολλές μικρές αλλαγές έχουν γίνει όπως οδοντόκρεμα σε μορφή τζέλ, προσθήκη λευκαντικών παραγόντων, απευαισθητοποιητικών στοιχείων κλπ. Σήμερα υπάρχουν τόσο πολλές επιλογές ως προς τη συσκευασία, τις γεύσεις και τα χρώματα, καθώς και ειδικές για παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντόβουρτσες.
Όταν επιλέγετε οδοντόκρεμα, πρέπει να προσέχετε να περιέχει φθόριο που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από ένα μπιζέλι κάθε φορά και φυσικά ότι δεν είναι καλό να την καταπίνετε.
Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις οδοντόκρεμες, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για ό,τι σας προβληματίζει και… συνεχίστε να χαμογελάτε!
Πηγή: impldent.blogspot.gr/