Τάβλι Πόρτες

   


Οι πόρτες είναι το πιο γνωστό και το πιο γρήγορο παιχνίδι στο τάβλι. Επίσης είναι αρκετά τεχνικό παιχνίδι που σημαίνει ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η τύχη στην έκβασή του.

Βασικό χαρακτηριστικό... είναι το "χτύπημα" των πούλιων που σημαίνει ότι τα χτυπημένα βγαίνουν από το παιχνίδι και ξαναγυρνάνε στην αφετηρία.
Ένας παίχτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν σε αυτή έχει δυο ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι ο άλλος δεν μπορεί να βάλει δικό του. Οι πόρτες χρησιμεύουν ως εμπόδιο για τον αντίπαλο και ως "πάτημα" για τον άλλο.


Τα πούλια στις πόρτες στήνονται όπως φαίνεται στην εικόνα
Ο κάθε παίχτης έχει μπροστά του την περιοχή μαζέματος ενώ απέναντι του την περιοχή εκκίνησης, που σημαίνει ότι η περιοχή εκκίνησης του ενός είναι η περιοχή μαζέματος του άλλου.


Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα,με την κατάλληλη ζαριά βέβαια,να το "χτυπήσει" και να το "δώσει στο χέρι" του άλλου. Όταν λοιπόν ένας παίχτης έχει ένα ή περισσότερα πούλια στο χέρι δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση αν πρώτα δεν βάλει αυτά τα πούλια πάλι στο παιχνίδι. Τα χτυπημένα πούλια μπαίνουν στην περιοχή εκκίνησης ανάλογα με το ζάρι. Υπάρχει περίπτωση να "χάσει τη σειρά του" αν οι πόρτες του αντιπάλου δεν του επιτρέπουν να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει την μία από τις δύο ενδείξεις των ζαριών και τότε πρέπει να τοποθετήσει το πούλι. Επίσης υπάρχει περίπτωση να έχει ο αντίπαλος πόρτες και στις έξι θέσεις και τότε δεν είναι αναγκαίο να παίξει ο αντίπαλος παρά μόνο να περιμένει να του "ανοίξει" ο άλλος. Ένας παίχτης μπορεί να ξεκινήσει το "μάζεμα" όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος. Αυτό μπορεί να διακοπεί από τον αντίπαλο αν του χτυπήσει ένα ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι του τα ξαναγυρίζει στην αφετηρία.


(κλικ στις εικόνες για να παίξετε Πόρτες)

Πηγή: tavliinfo.gr


Εκτύπωση ανάρτησης ή δημιουργία Pdf ή αποστολή της με Email