Ασφαλές σπίτι για νήπια - Πού βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

   

Επειδή τα ατυχήματα είναι πολλά και ειδικά τα νήπια κάτω του ενός έτους, στατιστικά, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο -ακόμη και εντός σπιτιού- καλό είναι να γνωρίζουμε τις πιο συνήθεις παγίδες.



Πόρτες στις σκάλες
Οι γονείς πολύ συχνά τοποθετούν πόρτες στην κορυφή της σκάλας και όχι στο κάτω μέρος αυτής, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπουσουλάνε ανεβαίνοντας τα σκαλιά και να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν. Ακόμη, κίνδυνο αποτελούν και οι πόρτες «πίεσης» που τοποθετούνται με αντίσταση και βεντούζες, επειδή μπορεί να φύγουν από τη θέση τους όταν πέσει κάποιος με δύναμη πάνω.

Επιλέξτε βαριές και σταθερές πόρτες τόσο για την κορυφή όσο και για τη βάση της σκάλας και βεβαιωθείτε ότι τα ανοίγματα στα κάγκελα αυτής δεν είναι αρκετά μεγάλα για να περάσει από μέσα το κεφαλάκι ενός μωρού.

Στράτες
Τα στατιστικά στοιχεία για τραυματισμούς από τη στράτα σε παιδιά κάτω των 4 ετών, και ειδικά βρεφών, είναι ανησυχητικά. Απαλλαγείτε από τη στράτα. Έρευνες δείχνουν ότι δεν βοηθάνε καν το μωρό να περπατήσει.

Μωρά σε καρεκλάκια ή relax χωρίς επίβλεψη
Είναι μύθος αν πιστεύετε ότι επειδή έχετε δέσει το μωρό στο καρεκλάκι του μπορείτε να το αφήσετε χωρίς επίβλεψη. Ακόμη περισσότερο αν το έχετε τοποθετημένο στο relax του και πάνω στο τραπέζι. Είναι πολλά τα παραδείγματα των μωρών που έχουν πέσει και έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι ενώ κουνιούνται και στριφογυρίζουν στη καρέκλα ή το relax τους.

Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του δεμένο σε μια καρέκλα ή σε ένα relax και ειδικά σε επιφάνεια πολύ ψηλά από το έδαφος.

Ασφυξία
Είναι κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να κοιμάστε με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι. Ο ακούσιος πνιγμός ή η ασφυξία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των βρεφών - και το 60% των δυστυχημάτων αυτών συμβαίνουν σε κρεβάτια ή βρεφικές κούνιες.

Αν επιμένετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας, καλό είναι να προμηθευτείτε ένα κρεβάτι σε μορφή «Π» που θα εφάπτεται του δικού σας, ώστε να βρίσκεστε σε ελάχιστη απόσταση από το μωρό -αλλά αρκετή για την ασφάλεια του- για να αποφύγετε τον κίνδυνο.

Κούνια γεμάτη αντικείμενα
Τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα, αλλά μπορούν εύκολα να βρεθούν πάνω στο προσωπάκι του μωρού σας και, στην περίπτωση που αυτό δεν έχει τη δύναμη να τα διώξει, μπορεί να πάθει ασφυξία.

Αντί για κουβέρτα, προμηθευτείτε ένα σάκο ύπνου νηπίων που κλείνει με φερμουάρ μέχρι το πηγούνι του μωρού σας.

Φαγητά στο μέγεθος ενός νομίσματος
Σταφύλια, ποπ κορν, σταφίδες, μεγάλες φέτες μήλο -οτιδήποτε είναι σε μέγεθος ενός νομίσματος- μπορεί να μπλοκάρει στο λαρύγγι του μωρού σας.

Κόψτε όλα τα φαγητά σε πολύ μικρά κομμάτια και μην αφήνετε ξηρούς καρπούς και άλλα φαγητά με κέλυφος, καραμέλες, ελιές και άλλα φαγητά με κουκούτσια, σε σημείο που μπορεί το μωρό να τα πιάσει.

Πνιγμός

Από νερό καθώς καθαρίζετε...
Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι πολλά βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό και όχι, όπως θα πιστεύαμε, στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά μέσα σε κουβά, …όταν το μωρό παίζει, μπουσουλάει και πέφτει με ορμή μέσα στον κάδο με το νερό.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι ασφαλές στην κούνια ή στο πάρκο του, ενώ εσείς καθαρίζετε. Επίσης, μην ξεχνάτε να κλείνετε τα καπάκια της τουαλέτας.

Καθισματάκια μπάνιου νηπίων
Πάνω από ένας στους δύο πνιγμούς βρέφους τυχαίνει μέσα στη μπανιέρα και οφείλετε στα καθισματάκια μπάνιου και την ψευδαίσθηση που δημιουργούν στους γονείς ότι το μωρό μπορεί να κάτσει με ασφάλεια. Σε περίπτωση που αφαιρεθεί ο γονιός, το μωρό μπορεί να πέσει από το κάθισμα ή το κάθισμα να ξεκολλήσει από τις βεντούζες του, με αποτέλεσμα το παιδί να παγιδεύεται κάτω από το νερό.

Αφήστε στην άκρη τα καθισματάκια, οργανωθείτε ώστε να έχετε ό,τι χρειάζεστε για το μπάνιο του μωρού σε ελεγχόμενη απόσταση και ποτέ μην γυρνάτε την πλάτη σας...

Παιδικές πισίνες
Μεγάλα παραμένουν και τα ποσοστά πνιγμών σε παιδικές πισίνες, διότι για τις μεγάλες αυτές ρηχές πισίνες οι γονείς δεν παίρνουν συνήθως τα δέοντα μέτρα. Δεν τις αδειάζουν για ευκολία, αλλά δεν επενδύουν κιόλας σε μέτρα ασφαλείας όπως φράκτες ή σκέπαστρα.

Εάν έχετε μια μεγάλη παιδική πισίνα, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μικρό φράχτη με μια πύλη για να την περιβάλετε. Επίσης, αν επισκεφτείτε με τα παιδιά σας κάποιον που έχει πισίνα, μην υποθέσετε ότι έχει λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας και μείνετε καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψης κοντά στο μωρό σας.

Πυρκαγιές και εγκαύματα

Θερμοσίφωνας
Ένας πολύ ζεστός θερμοσίφωνας στο σπίτι αποτελεί κίνδυνο. Θα πρέπει κάθε στιγμή να επιβλέπετε το παιδί να μην ανοίξει τις βρύσες διότι μπορεί να προκληθεί πολύ εύκολα έγκαυμα στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα. Κλείνετε την πόρτα του μπάνιου. Τοποθετήστε θερμοστάτη με σύστημα ασφαλείας.

Ζεστά ροφήματα
Αποτελεί εικόνα προς αποφυγή... ο γονιός που κρατάει στο ένα χέρι ένα μωρό και στο άλλο ένα ζεστό καφέ. Επίσης ένα μπολ με σούπα πάνω στο τραπέζι και το μωρό να τραβάει το τραπεζομάντηλο για να σηκωθεί ή να παίξει… δεύτερη εικόνα προς αποφυγή.

Αν πίνετε ένα ζεστό ρόφημα, καφέ, ή τρώτε σούπα, μην αφήνετε ποτέ το φλιτζάνι ή το μπολ πάνω στο τραπέζι της κουζίνας και το μωρό χωρίς επίβλεψη. Τοποθετήστε το ακόμη και μέσα στον νεροχύτη της κουζίνας ή κάπου αλλού με ασφάλεια.

Σύστημα πυρασφάλειας
Τα 2/3 των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών σε πυρκαγιές εκδηλώνονται σε σπίτια όπου δεν υπάρχει ενεργός συναγερμός καπνού ή ακόμη και πυροσβεστήρας που να λειτουργεί.

Ελέγξτε την πυρασφάλεια του σπιτιού σας και επικαιροποιείστε την. Τοποθετήστε ανιχνευτή καπνού-θερμότητας, στην κουζίνα ειδικά, καθώς και ανιχνευτή φυσικού αερίου εφόσον χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο.

Πηγή: letsfamily.gr


Εκτύπωση ανάρτησης ή δημιουργία Pdf ή αποστολή της με Email